Mouka Kojetín, hladká, světlá

Kojetínskou mouku hladkou světlou, neboli také tzv. dvounulku, oceníte především při přípravě kynutých těst, ale i těst trvanlivého charakteru (jako je třeba to na linecké nebo na perníčky). 

21,80 Kč / ks
Skladem (>3 ks)

Je v ní obsaženo největší množství kvalitního lepku, který je potřebný pro dosažení objemu vašich vypečených dobrot a těsto se díky němu během příprav ani po upečení nedrobí. Pokud se tedy chystáte zadělat třeba na kynuté buchty, pizzu, piškotový moučník, jemné čajové či vánoční pečivo, Kojetínská mouka hladká světlá je značka ideál. Použít ji však můžete také na palačinky, lívance, k zahuštění omáček, přípravě jíšky nebo bešamelu. Recepty:

Velikonoční jidáše

Suroviny na 30 kousků pečiva:

500 g hladké mouky
70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
2 žloutky
300 ml smetany na vaření
80 g cukru krupice
25 g droždí
4 g soli
špetka strouhaného muškátového květu
kůra ze 1/4 citronu

Na potření:

1 vejce
2 lžíce medu
1 lžíce másla
Postup
Postup na přípravu velikonočních jidášů:

1) Přípravu těsta zahájíme kváskem. Vidličkou rozmačkáme droždí společně se lžičkou cukru. Připravenou kaši zalijeme 100 ml vlažné smetany a přimícháme lžíci mouky. Kvásek necháme vzejít. Měl by začít pracovat do 10-15 minut. Práci kvásku může urychlit, když jej postavíme blízko zahřáté plotýnky (pozor kvásek nikdy nevaříme).

2) Ostatní suroviny odměříme do mísy. Žloutky i máslo použijeme v pokojové teplotě, přidáme vlažnou smetanu pro snadnější kynutí. Přilijeme kvásek, suroviny promícháme a zpracujeme hladké, poměrně nelepivé těsto. Pokud těsto hněteme rukama, hněteme jej alespoň 5-10 minut. Kuchyňský robot nám může se zpracováním samozřejmě pomoci.

3) Jakmile je těsto dobře zpracované, uložíme jej do mísy, zakryjeme fólií a necháme zhruba hodinu kynout. Necháme kynout přibližně do dvojnásobného objemu. (Opět můžeme nakynutí pomoct, když postavíme mísu blízko rozehřáté trouby.) Po vykynutí těsto vyklopíme a prohněteme abychom z něj vyhnali přebytečný vzduch. Těsto rozdělíme na pětiny a poté na 30 stejných dílků.

4) Z každého dílku vyválíme váleček dlouhý přibližně 20-25 cm. Tloušťka válečků bude přibližně jako malíček. Stočíme do uzlíků a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

5) Uzlíky potíráme rozšlehaným vejcem se dvěma lžícemi vody. Necháme dvacet minut vykynout a mezitím vyhřejeme troubu na 190 °C.

6) Po vykynutí uzlíky znovu potřeme vejcem a vložíme do trouby. Pečeme je přibližně 15 minut. Jidáše rychle vykynou, zpevní a zezlátnou. Ideální je, pokud pečeme v troubě vždy jeden plech. Pokud však chceme péct dva plechy najednou, otočíme je přibližně po deseti minutách a prohodíme horní a dolní plech. V tomto případě pečeme přibližně o jednu až dvě minuty déle.

7) Hotovým jidášům přidá lesk potření horkým medem. Rozehřejeme jej v kastrůlku, odstavíme a vmícháme kostičky másla, dokud se nerozpustí. Vznikne nám hustá medová omáčka, kterou potřeme jidášky ihned po vytažení z trouby. Pro nejpěknější výsledek necháme pečivo zcela vychladnout na cukrářské mřížce.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jogurtové langoše

Ingredience:

300 ml mléka / rostlinného mléka
1 lžička krupicového cukru
500 g hladké Kojetínské mouky + mouka na poprášení
30 g čerstvého droždí
1 střední kelímek bílého jogurtu / rostlinného jogurtu
1 lžička jedlé sody
sůl
olej na smažení

1 lžička soli + česnek (na česnekovou pastu)
kečup, tatarka, nastrouhaný sýr, brynza, zakysaná smetana, opražené kostičky slaniny či cokoliv dle chuti

 

Vegan verze:
– můžeme použít rostlinné náhražky jogurtu, sýru i tatarky, slanina se dá nahradit například uzeným tofu.
Postup
Postup na přípravu langošů:

1) Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné.

2) V míse smícháme lžičku cukru, lžíci hladké Kojetínské mouky, droždí a zhruba třetinu ohřátého mléka. Přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.

3) Promícháme si zbytek mléka s jogurtem, zvlášť smícháme zbylou mouku s jedlou sodou a troškou soli.

4) Jogurt s mlékem vmícháme do vzešlého kvásku, následně to samé uděláme s moukou. Těsto hněteme, dokud se nepřestane lepit. Zaprášíme moukou, přikryjeme a znovu dáme na teplé místo kynout – zhruba na půl hodiny.

5) Těsto rozdělíme zhruba na 15 bochánků a ty necháme ještě 20 minut kynout. Následně z nich vypracujeme placičky.

6) Na pánvi si rozpálíme větší množství oleje. Placičky v něm postupně smažíme dozlatova, olej případně doléváme.

7) Hotové langoše pokládáme na papírové utěrky, abychom je zbavili přebytečného oleje.

8) Před jídlem potřeme například česnekovou pastou, kterou vytvoříme utřením česneku se solí, a dalšími ingrediencemi dle vlastní chuti.

 TIP: Můžete vyzkoušet i netradiční sladkou variantu s povidly.

  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vláčné a křupavé vafle

Suroviny
300 g bílého jogurtu
2 vejce
2 lžíce vanilkového cukru
0,5 lžičky skořice
0,5 lžičky soli
2 lžíce chia semínek
180 g hladké Kojetínské mouky
0,5 lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřicího prášku
30 g kukuřičného škrobu
100 g másla
olej na vymazání vaflovače

Ingredience na servírování: javorový sirup, šlehačka, rozpuštěná čokoláda, ovoce – zkrátka cokoliv, co máte rádi

Postup
1) Připravíme si dvě mísy. V jedné smícháme bílý jogurt, vajíčka, vanilkový cukr, skořici, sůl a chia semínka. V druhé pak promícháme následující sypké ingredience: Kojetínskou mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek a škrob.

2) Necháme si rozpustit máslo. Smícháme obě misky do jedné, důkladně celou směs promícháme a vmícháme do ní rozpuštěné máslo.

3) Nahřejeme vaflovač a lehce jej vymažeme olejem.

4) Na plotýnku vaflovače pokaždé nalijeme přiměřené množství těsta (během pečení zdvojnásobí objem) a opékáme dozlatova.

5) Vafle servírujeme ještě teplé, doplněné ovocem, šlehačkou, čokoládou či jinými dobrotami.

Kód Kód: 0650
Kategorie: Konzervy/kompoty/těstoviny
Hmotnost:: 1000 g (1kg)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: